Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Šťastné děti

            Každý rodič chce svému dítěti dopřát vše – zázemí, blahobyt, lásku a určité schopnosti. Schopnostmi je myšleno zejména to, co rodič považuje za důležité pro život dítěte ve světě dospělých, což může například být: dítě musí mít ostré lokty, aby se umělo prosadit; dítě musí poslouchat, aby bylo schopné zpracovat to, co se po něm chce; dítě musí umět skvěle mluvit, protože bude pracovat v televizi apod.

            Schopností a dovedností je doopravdy spousta a jen na rodičích, jak svého potomka vychovají. O čem bych ale ráda dnes mluvila, tak jsou potomci mužského pohlaví, kterým říkám šťastné děti – narodili se do rodiny, která je finančně zajištěná. Oba jejich rodiče stále pracují, ale jeden rodič jde synovi/synům příkladem, z druhého mají pocit, že takto skončit nechtějí (nechtějí žít jako on, nechtějí se chovat jako on, nechtějí vypadat jako on).

            Říkáte si, že je přece dobře, když jednoho z nich mají jako příklad, za kterým si jdou a z druhého ne, protože to je přece povede správným směrem. Musím oponovat – není to tak. Ty děti, o kterých teď mluvím, jsou již dospělé a studují. Práci si hledat nemusí, protože jeden z rodičů jim jí vždy zajistí a je taková, že je jednoduchá, z domova a pohádkově placená, takže o peníze není nouze. Co by jim ještě mělo chybět? Škola! Ale proč se s ní trápit, když ta jde pokaždé nějak udělat, i když na poslední pokus.

            Šťastné děti jsou tak šťastné, že vlastně nikdy nezažily nic „zlého“. Nic takového jim ani nepřeju, ale pro vysvětlení: každému z nás se přihodí v životě něco, co nás formuje. Pro někoho to může být stěhování, pro jiného změna rodinného zázemí, může to být také nemoc… Je toho doopravdy plno, co by se dalo považovat za životní změnu. Ale tyto šťastné děti nic takového nepoznaly. Nikdy nemusely pracovat, aby se uživily nebo si zajistily lepší věci pro sebe, nebo aby získaly lepší vzdělání.

            Jsem moc ráda, že jejich rodiče dokázaly vydělat peníze, zajistit svým dětem blahobyt, ale ptám se – je to vůbec správně? Doopravdy jsou tito lidé schopní být třeba ve vedoucích pozicích, když neví, jak je po jiné těžké si své místo vydobýt? Když s nimi totiž i mluvíte, oni si vůbec neuvědomují, že vám mohou také ublížit. Jednou za čas z nich totiž vypadne slovo/věta, která vám velmi ublíží a oni si to ani neuvědomí.

            Sama za sebe říkám, že jsem ráda, že nejsem šťastné dítě. Za své místo ve společnosti se musím bít a mohu být později na sebe hrdá, že jsem něco dokázala. Zvládla jsem různé životní situace, které mě posunuly o něco dál. A že jsem udělala chybu? No jasně! A jakou hromadu, ale uvědomila jsem si vždy včas, kde se stala chyba a snažila se ji později napravit. Nikdy není pozdě…

9. 12. 2012 Moc ráda bych ještě doplnila jednu věc - není to jen o šťastných dětech jako bohatých, ale také o šťastných dětech, které mají štěstí v tom, že na co sáhnou, to se jim podaří. Je to jedna z důležitých myšlenek, které ke šťastným dětem patří, protože jim se v životě doopravdy daří a štěstí se jich drží zuby nehty. To jen myšlenka, která mi tu ještě chyběla a musela jsem ji doplnit.

Autor: Jitka Čepeláková | pondělí 26.11.2012 12:26 | karma článku: 10,72 | přečteno: 934x
  • Další články autora

Jitka Čepeláková

Když poznáte ženicha po 13 letech... znovu!

Každá pohádka končí šťastně, ale ne každá tak končí hned na začátku, takže když začneme svatbou, růžový konec to hned nemá.

14.10.2013 v 8:35 | Karma: 11,55 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní

Jitka Čepeláková

Když chtějí Vaši smrt...

Domnívám se, že nejsem ani první ani poslední, komu se stala podobná situace, o kterou bych se chtěla s vámi podělit. Jen moc doufám, že to ve všech případech dopadne dobře a nikomu se nic nestane.

30.8.2013 v 9:35 | Karma: 18,83 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Společnost

Jitka Čepeláková

Komunismus už prosím ne!

Vidím zprávy na titulních stranách některých médií a děsím se – Možnost, že by komunisté mohli po letech vládnout v Čechách. Jen doufám, že žiju ve špatném snu, ze kterého se brzy probudím.

27.8.2013 v 9:55 | Karma: 18,47 | Přečteno: 915x | Diskuse| Politika

Jitka Čepeláková

Úspěch se u nás neodpouští!

Každý člověk má nějaké sny, které by si chtěl splnit a ty stojí málo či hodně peněz, záleží na náročnosti snílka. Zpočátku chceme pouze zajistit sami sebe a když zjistíme, že nějaké peníze přebývají, najednou potřebujeme větší prostor k bydlení, více věcí kolem sebe, značkové oblečení, více dovolené a mohla bych pokračovat dál a dál.

19.8.2013 v 14:33 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Jitka Čepeláková

Jak silný může být egoismus…

Žijeme ve světě, který je na nás tvrdý. Snažíme se uspět v práci, abychom měli dost financí na uživení rodiny, ale nechceme to jen my sami. Vedle nás stojí další desítky, stovky, tisíce i miliony lidí, kteří by si přáli lepší život. A tak začíná boj.

12.8.2013 v 8:00 | Karma: 6,38 | Přečteno: 329x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Jako prd do Stromovky, posmívá se Fico slovenské sbírce pro Ukrajinu

29. dubna 2024  10:08

Slovenský premiér Robert Fico označil úspěšnou sbírku na munici pro Ukrajinu, ve které Slováci už...

„Islamisté si tu dělají, co chtějí.“ V Hamburku žádali zřízení chalífátu

29. dubna 2024  9:54

Víkendová demonstrace radikálních muslimů v severoněmeckém Hamburku, při které účastníci požadovali...

Královéhradecký kraj opět očekává těsný souboj ODS s hnutím ANO

29. dubna 2024  9:50

Billboardy a plakáty už několik dnů patří kandidátům červnových voleb do Evropského parlamentu. A...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jmenuji se Jitka a jsem studentkou vysoké školy. Doufám, že se v mých textech promítne nejen vážné zamyšlení, ale také zábava a napětí. Dále doufám, že články budou mé čtenáře bavit alespoň tak, jak psaní baví mě.