Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunismus už prosím ne!

Vidím zprávy na titulních stranách některých médií a děsím se – Možnost, že by komunisté mohli po letech vládnout v Čechách. Jen doufám, že žiju ve špatném snu, ze kterého se brzy probudím.

Říká se, sejde z očí, sejde z mysli, ale já říkám – komunisté začnou vládnout díky nevědomosti, zapomnění a opakovanému dělání chyb společností. Už jen ten fakt, že komunistická strana zůstala ve vládě a žádným způsobem se netransformovala. Lidé rádi zapomínají a neradi se učí, ale o historii by se učit mělo. Je důležité si připomínat důležité mezníky, historická fakta a různé události, které ovlivnily naše předky v různých životních situacích.

Nejprve vám trochu povyprávím o rodině a později se přesuneme k podstatě, co bych vám ráda sdělila.

V té době jsem nežila, ale mám rodinu přesně rozdělenou napůl – jedni byli v komunistické straně, druzí ne, takže jejich názory se poměrně dost liší a rodiny se samozřejmě „nemusí“. Přesto ti, co byli členy strany, jsou pro mě větší hrdinové, než ti druzí.

Na vysvětlenou. Jedna rodina pochází z venkova, ale přesídlila se do města. Hlavou rodiny je vysokoškolský pracovník, který kdyby nebyl ve straně, nezískal by odpovídající práci jeho kvalifikaci. I když musel v době komunistů psát práce, které blahořečily režim, nesouhlasil s ním. Každý člověk totiž musí vědět, kdy vystoupit se svým názorem, aby to bylo účelné. Takže práce byla, to ano, ale za cenu toho, že se člověk bál mít svůj názor, bál se s ním vystoupit (připomeňme si 50. léta, ve kterých se také popravovalo) a připomeňme si také, že všechno patřilo všem, takže docházelo k velkému zestátňování.

Jdeme ale dál, na srdci je toho moc. Druhá rodina bydlela celý život na venkově a zprávy o tom, co se dělo v politice se dozvídala pouze z televize, takže asi chápete, jaký dodnes na ně vliv televize má. Jsou sice velmi sečtení, to ano, ale ne v oblasti aktuálního vývoje – pokud ano, pak měli/mají informace pouze z televize, což si nemyslím, že je objektivní.

Jsem v generaci, která byla vychovávána v době, kdy většinu svého života jsem prožila v kapitalismu. Od malička mě učí, abych vyjadřovala svůj názor svobodně, abych se snažila neustále rozvíjet a získala práci, která mě baví a která má pro mě smysl. Se státem do budoucích let spíše nepočítám, ale to je podle mého názoru správně – takhle mě vychovali: Abych se uměla postarat sama o sebe. Mnozí z vás teď namítnou, že vidím svět idealisticky a zapomněla jsem na tyhle skupiny a tamty skupiny, ale podle mě je volba komunistů jeden krok dopředu a dva kroky zpět!

Už jsme si vyzkoušeli, jaké to je s komunistickou stranou. Víme také, jaké to je se stranou sociálních demokratů a v poslední době jsme také zjistili, jaké to je s občanskými demokraty.

A nyní k podstatě - chtěla bych na tomto místě zejména podotknout, že pokud si člověk myslí, že najde práci (dostane práci) jen díky tomu, že bude volit komunisty, pak se plete. Žijeme v době kapitalismu, kde funguje svobodné podnikání a výběr pracovních míst. Vědí i další, co je to kapitalismus? Pro přesnost definice z online slovníku cizích slov: "Kapitalismus je společenský a ekonomický systém založený na mximálním využití zdrojů, soukromém vlastnictví a volném trhu."* Není to nejlepší definice, ale pro pořádek postačí.

To, že se najednou z mnoha lidí stali úspěšní lidé a to, že mnoho lidí najednou propadlo, je podle mého z toho důvodu, že lidem nebylo vysvětleno, co jsou principy kapitalismu a co by měli udělat pro to, aby byli úspěšnější.

Volba komunismu je podle mého názoru opravdu smutným faktem, že o tom někdo vůbec uvažuje, protože žijeme v demokratické republice a ne v sociálním zřízení státu. Každý člověk s nějakou ideologií to zajisté zpočátku myslel dobře, ale my víme, jak to dopadlo, tak se k tomu už nevracejme. Montesquieu tvrdil, že demokracie je nejtěžším řízením státu, a já mu dávám za pravdu.

Jestliže nemůžeme najít vhodnou stranu, proč nejsme aktivní a nepodporujeme nějakou novou stranu, která nám vyhovuje? Proč se nesnažíme zakládat nové strany, které by měly u lidí úspěch? Protože jsme líní a umíme akorát nadávat. Tak nadávejme na to, jací jsme hloupí, protože je to fakt ostuda, ale nevracejme se k tomu, o čem víme, že je nefunkční!

*http://slovnik-cizich-slov.abz.cz/web.php/slovo/kapitalizmus-kapitalismus

Autor: Jitka Čepeláková | úterý 27.8.2013 9:55 | karma článku: 18,47 | přečteno: 915x
  • Další články autora

Jitka Čepeláková

Když poznáte ženicha po 13 letech... znovu!

Každá pohádka končí šťastně, ale ne každá tak končí hned na začátku, takže když začneme svatbou, růžový konec to hned nemá.

14.10.2013 v 8:35 | Karma: 11,55 | Přečteno: 703x | Diskuse| Ostatní

Jitka Čepeláková

Když chtějí Vaši smrt...

Domnívám se, že nejsem ani první ani poslední, komu se stala podobná situace, o kterou bych se chtěla s vámi podělit. Jen moc doufám, že to ve všech případech dopadne dobře a nikomu se nic nestane.

30.8.2013 v 9:35 | Karma: 18,83 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Společnost

Jitka Čepeláková

Úspěch se u nás neodpouští!

Každý člověk má nějaké sny, které by si chtěl splnit a ty stojí málo či hodně peněz, záleží na náročnosti snílka. Zpočátku chceme pouze zajistit sami sebe a když zjistíme, že nějaké peníze přebývají, najednou potřebujeme větší prostor k bydlení, více věcí kolem sebe, značkové oblečení, více dovolené a mohla bych pokračovat dál a dál.

19.8.2013 v 14:33 | Karma: 19,55 | Přečteno: 1001x | Diskuse| Společnost

Jitka Čepeláková

Jak silný může být egoismus…

Žijeme ve světě, který je na nás tvrdý. Snažíme se uspět v práci, abychom měli dost financí na uživení rodiny, ale nechceme to jen my sami. Vedle nás stojí další desítky, stovky, tisíce i miliony lidí, kteří by si přáli lepší život. A tak začíná boj.

12.8.2013 v 8:00 | Karma: 6,38 | Přečteno: 329x | Diskuse| Společnost

Jitka Čepeláková

Představte si… život bez televize!

Jen si to představte! Myslíte si, že by celou zemi zachvátila apokalyptická panika?

9.8.2013 v 17:30 | Karma: 6,27 | Přečteno: 292x | Diskuse| Média
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Za výbuchy ve Vrběticích stojí Rusko. NCOZ kvůli nespolupráci kauzu odložila

29. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  14:24

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) odložili případ výbuchů skladů...

Macron nabízí sdílení jaderných zbraní pro obranu EU, nechce být vazalem USA

29. dubna 2024  14:08

Důvěryhodná evropská obrana by měla jít nad rámec ochrany, kterou už poskytuje Severoatlantická...

MF DNES má nominaci na Novinářskou cenu. Zaujal rozhovor s trampem na koni

29. dubna 2024  14:07

Nadace OSF zveřejnila seznam nominovaných na Novinářskou cenu 2023. V soutěžní kategorii Regionální...

Náraz do stromu odmrštil auto přes silnici, řidička nadýchala více než promile

29. dubna 2024  14:03

Opilá řidička havarovala v sobotu nad ránem na Jindřichohradecku. Po několika nárazech do stromů...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1044x
Jmenuji se Jitka a jsem studentkou vysoké školy. Doufám, že se v mých textech promítne nejen vážné zamyšlení, ale také zábava a napětí. Dále doufám, že články budou mé čtenáře bavit alespoň tak, jak psaní baví mě.